Anlata anlata dilimizde tüy bitti.

Bayburt’un sorunu, “para/pul, altyapı/üstyapı, kurum/tesis” değil; Bayburt’un temel sorunu “Bayburt ile ilgili proje üretmeme ve üretilebilen projeyi de uygulamama” sorunudur.

Temel sorun bilimsel, akli, yürekten çözümlenebilse “para/pul, altyapı/üstyapı, kurum/tesis” sorunları kendiliğinden çözülür.

Bayburt’ta sorunlar temelden değil, yan dallardan çözümlenmeye çalışılıyor. Spor, özellikle de futbol bu dallardan biri.

Spor denilince akla daha çok futbol geliyor. Ona da yoğun yatırım yapılıyor. Özellikle Bayburt Grup’un katkısı övgüye değer. İyi de proje üreterek ve uygulayarak sporda gelişmeyi sağlayacak temel kural nedir? “Yerel kaynaklara yönelmek” değil midir? Bayburt Spor’da oynayan kaç tane Bayburtlu futbolcu var?

Kaldı ki Bayburt’un futbola ilgisi ta 1930’lu yıllarda başlamış. Kimi yıllarda aralarında anlamlı, hoşgörülü ve kadim rekabet olan 5/6 takımı oluşturup Saraybahçesi’ni şenlendirdiler. Aradan geçen bunca yılın sonunda o takımlardan kaçı varlığını sürdürüyor? Kaç tane, adını Türkiye çapında duyuran futbolcu çıkarabildi Bayburt. (Sakın Çalhanoğlu’ndan söz etmeyin. O, Almanya’da yetişti. Bayburt’ta yaşasaydı ne olacağını düşünmek bile istemiyorum.)   

Günübirlik yapılan plânların “öngörüsü” de birkaç yıllık oluyor. Saman alevi gibi parlayıp, sonunda da cılızlaşarak sönüyor.

Sporda başarının temel kuralı “kalıcılık”tır. Kalıcılığı sağlayan da uzun vadeli ve gerçekçi plânlamalardır. Plânlama da yetmez, bu plânlamayı ödünsüz uygulamaktır. Güncel çözümler olsa olsa geçici başarılar oluşturur. Bu başarılar da çoğu kez hüsranla sonuçlanır.

Bayburt’un “toplum önderleri” bu sorunun tartışılacağı geniş katılımlı bir toplantı düzenleyebilir. Toplantıda bilimsel, ayakları yere basan, gerçekçi ve uygulanabilir projeler üretme ortamı sağlanabilir. Bu projelerin ödünsüz uygulanacağı ilkeler belirlenebilir. Bunlar “ham hayal” mi? Kesinlikle değil. Yeter ki toplumun desteği alınsın. Sonra, bunları uygulayanların yerleri de belli: Hep zirveyi zorluyorlar…

Konu futbol olunca “Kurukafalar” ve “Gadalar” taraftar gruplarından söz etmemek haksızlık olur. Onların bitmez tükenmez enerjisi her türlü beğeniyi hak ediyor. Takımın itici gücü oluyorlar. Bir yönleriyle, takıma olan inançlarıyla da “Çarşı Grubu”na benziyorlar. İyi de bu gençlerin heyecanı ve coşkusu başka alanlara da yansıtılamaz mı? Onların bu heyecan ve coşkularından sosyal etkinliklerde yararlanılamaz mı? 1950’li 1960’lı gençlerin tiyatro, şiir, müzik etkinliklerini 2015’li 2020’li yıllara taşıyamazlar mı?

Günümüzün Bayburt’u, elbette düşünülmeyi bekliyor; Ancak daha çok da “uygulama”yı bekliyor. Bu yazıda sözü edilenler sanırım değişik ortamlarda tartışılıyordur. Her tartışan da, tartışmayı “Anlata anlata dilimde tüy bitti!” ünlemesiyle sonlandırmıştır. Bayburt ve Bayburtlu, bu ünlemeyle yüzyüze kalmamalı; bunun için de proje/ler üretmeli, uygulamalı; bu konuda yerel dinamikleri zorlamalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Polat 9 yıl önce

bayburt için önemli olan 2.lige çıkmak değil.önemli olan profesyonel futbolu bu şehirde devamlı kılmak.bunun için de futbol okulu kurulmalı.amatör futbol teşvik edilmeli.dış kaynaklardan yararlanmak uzun vadede bir şey kazandırmaz bu şehre.2.lige çıksa ne olur?bu anlayışla 2.lige çıksa da amatöre kadar düşer.takım olarak önceli̇kle kurumsallaşmak lazim.henüz takimin resmi̇ i̇nternet si̇tesi̇ bi̇le yok.bu nasil profesyonel takim?

Avatar
murat alı 9 yıl önce

futbol okulu kurulması gerekıyor atınordu örnegını alalım..kendı memleketımızın oyuncularını kazanalım...

Avatar
Polat 9 yıl önce

bayburt grubun öncelikli hedefi de 3.ligte oynayabilecek bayburtlu topçular yetiştirmek olmalı.türkiyede ses getirecek futbolcu yetiştirmek şu şartlarda mümkün değil.ama 4-5 senelik zaman zarfında 3. ligte oynayabilecek yeterlilikte topçular çıkarılabilir.basit gibi gözükse de çok zaman alan bir durum bu.çünkü bayburtta profesyonel futbol yeni başladı.yolun çok başında ...

Avatar
Polat 9 yıl önce

amatör ligteki 5 takımla bu iş yürümez.futbolun teşvik edilmesi lazım.gerçi bayburt'ta çekememezlik had safhadadır.konursuspor desteklenmeli.ama önümüzdeki günlerde destekten çok köstek olunduğunu görürüz.profesyonel futbolcu yetiştiremeyen bayburt'ta bu çekememezlik neden kaynaklanıyor inanın anlamıyorum!futbol açısından emekleme döneminde olan şehirde bu tarzda saçma sapan gruplaşmaların olması utanç verici.futbol ciddi bir endüstri.ciddi yatırımlar gerektiyor.birlik ve beraberlik gerektiriyor.senin takımın benim takımım yok.bayburt'un takımı olmalı!

Avatar
Polat 9 yıl önce

Parayı basar üst lige çıkarız düşüncesi son derece yanlış.Şehirdeki futbol dinamiklerini canlandırmadıkça profesyonel liglerde devamlı kalamaz takım.Altyapıdan futbolcu çıktığı zaman ise hem futbolcu pazarlanarak takıma gelir elde edilir, hem de futbol kalitesi şehir genelinde gelişir.Nüfusun 70-80 bin olması ümitsizlik kaynağı olmamalı.Bu şehirden 3. Ligte 2. ligte oynayabilecek futbolcular neden çıkmasın?Zaten bu başarılırsa profesyonel ligte kalıcı olunur.Belki de birden fazla takım olur üst liglerde.

Avatar
Beşiroğlu 9 yıl önce

"günübirlik yapılan plânların öngörüsü” de birkaç yıllık oluyor. saman alevi gibi parlayıp, sonunda da cılızlaşarak sönüyor." bunu anladım ağabey, teşekkür ederim...

Avatar
serhat 9 yıl önce

helal olsun konursu spora bir köy takımı bal liginde maşAllah şimdi iş kaldı konursu sporun yöneticilerine ve konur sulu iş adamlarına hep birlikte siz bunuda başarırsınız dışardan biri olarak her zaman maçlarını izledim mükemmel kadronuz var fakat bal ligini bu kadro götüremez ha birde değinmeden geçemeyeceğim oyuncuları var özellikle şampiyonlukta hepsinin payı büyük ama genç kaleci burak ,genç oyuncuları rahman,emre ,olcay bu çocuklar harika özellikle kalecileri müthiş fiziği var daha 17 yaşında 1.90 boyunda elinden tutulur çalıştırılsa türkiye büyük bir kaleci kazanmış olur bütün futbol antrenörlerine duyrulur özellikle sayın bahattin güneş hemen yanıbaşında izlemeni tavsiye ederim.

Avatar
hacı ali 9 yıl önce

Şimdi bu yazıya kaleme alan kişiye takımın bu kadar yıl sonra profesyonel lige çıkması o planlamanın ürünü diyeceğim ama dalga geçtiğimi düşünebilir ama gerçekten öyle haa bu durum bayburttan bile görülmüyorken uzaktan nasıl görünecek ki orasida başka bi durum ;) keşke disardan is ogretenler öncülük edip gelip bu işleri yapsalarda bizde görsek ;)